Translate

tisdag 18 februari 2014

Vad skedde när folk började skratta hysteriskt på John Wesleys möten?

Saxat från levandetro :

John Wesley
Den skratt-väckelse som Jens Garnfeldt vill förmedla till sin publik i Älmhult 2014, den betraktades av John Wesley 1740 som en demonisk aktivitet,  och då blev människor befriade ifrån skratt-anden efter bön i Jesus Kristus namn.      
John Wesley skrev om det i sin dagbok:

På fredag 9 Maj, 1740 uttryckte Wesley förvåning över några som var plågade av Satan på ett mycket märkligt sätt. Vissa människor blev plötsligt besatta av en skratt-ande och de inte kunde sluta skratta. Det var en mycket smärtsam upplevelse. Wesley kunde inte tro detta märkliga fenomen, tills en söndag då han och hans bror Charles gick till fältet för att sjunga psalmer. När de var på väg att börja sjunga, utbrast Charles plötsligt i ett gapskratt.
Jag frågade honom, säger John Wesley, om han var distraherad, och då blev han väldigt arg och skrattade så högt han kunde och nu kunde vi heller inte sluta , trots vi kände att vi höll på att gå i bitar. Vi var tvungna att gå hem utan att sjunga något mer. Wesley och hans bror upplevde tillsammans detta märkliga fenomen.

Tolv dagar efter denna incident, skrev John Wesley i sin dagbok om liknande förekomster:
”På kvällen var det en sådan anda av skratt bland oss, att många blev förolämpade. Uppmärksamheten hos alla riktades mot stackars L-as-, som vi alla visste att hon var ingen HYCKLARE. Ett så våldsamt och varierat uppträde av djävulen hade jag aldrig förut sett. Ibland skrattade hon tills hon nästan verkade strypas. Till slut ropade hon på Jesus om hjälp och hennes kval upphörde. De flesta av de människor som skrattade kunde helt enkelt inte låta bli. Några skrattade i hela två dagar. När vi sedan bad för dem så blev de genast befriade från skratt-anden.
Det är viktigt att notera att bön i Jesu Kristi namn resulterade i en omedelbar befrielse för dem som var under skratt-anden.


Källa : Article entitled ”John Wesley the Charismatic” by Robert Aboagye-Mensah, Adwinsa Publication (GH) Ltd 1992, Pages 17 & 18.
References: 37.Wesley’s Works, Vol. 11, p 271-2
38. Ibid., p272
39. Ibid., p272-3