Translate

onsdag 12 februari 2014

Prästerna undervisar för betalning och profeterna spår för pengar

prästerna undervisar för betalning och profeterna spår för pengar. Ändå stöder de sig på HERREN och säger:  "Är inte HERREN mitt ibland oss? Olycka skall inte drabba oss." - Mika 3:11
Detta sade profeten Mika till Israels folk några hundra år innan Jesus kom. Israels folk som han säger detta till var det folket som var kallade av Gud att vara hans egendoms folk. Det var de som skulle göra Herrens namn känt på jorden och undervisa om Herren och hans vägar.
I dag är detta folk Guds församling och problemen är likadana idag som på den tiden.
Vi ser tre stycken problem som Mika nämner.

Det första vi kan se var att prästerna undervisade för betalning.
Det kostade pengar att lära sig om Herren och hans ord. Detta var absolut ont och något som den sanna profeten reagerade mot. I dag ä det likadant där det förekommer dyra konferenser och predikanter som tar betalt för sin undervisning. Ibland kanske de undervisar gratis men istället tjänar de pengar på att sälja böcker och annat. Jag säger inte att det är fel att sälja böcker det är ju ändå en viss kostnad att trycka en bok, men om man tjänar pengar på böckerna då blir det fel.

Det andra vi kan se var att profeterna spådde för pengar. Att spå betyder att förutsäga framtiden.
I det här fallet var det folk som pratade om framtiden och om Gud i Guds namn genom att säga "Så säger Herren". Det kallas för spådom för det de sade skedde aldrig. De profeterade falskt och allt i Guds namn.
Vi ser samma saker idag folk som åker runt och predikar och profeterar och samlar in pengar till sitt ministry.
De spår för pengar saker som aldrig sker och många går på det.

Det tredje de gjorde dessa präster och profeter som tjänade pengar i Guds namn var att säga att Herren var med dem. Inget olycka skulle drabba dem för Herren var med dem. Detta var falskt Herren var inte alls med dem för de tjänade pengar i Guds namn. Ingen av de sanna profeterna i bibeln tjänade en krona på att profetera eller undervisa. De var alla självförsörjda genom att valla får eller jobba med andra grejer.
Det står skrivet "Ge som gåva vad ni har fått som gåva".