Translate

söndag 2 februari 2014

Du skall inte ha begär (Rom 13:9)


          "Du skall inte ha begär" - Rom 13:9
Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller till hans tjänare eller tjänarinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa. - 2 Mos 20:17.
Du skall inte ha begär till din nästas hus, fru, ägodelar eller något som tillhör din nästa.
En människa kan gå runt och intala sig själv att han är perfekt och god, men när vi verkligen kommer till vad som finns i en människas hjärta så vet vi genom att läsa bibeln att ingen är god.
Alla har vi någongång haft onda begär (ett sug efter något enligt ordboken). Att ha onda begär är en synd av två orsaker.
1. Man bryter mot budet du skall älska herren din Gud av hela ditt hjärta, själ och förstånd.
Vi läser i bibeln "kärleken avundas inte" att avundas är ett begär man har som kanske inte alltid syns till det yttre. Men en människa kan gå runt och avundas andra. Att känna avund är innerst inne att inte älska Herren sin Gud av hela sitt hjärta. Varför det?  Jo, för om man avundas så säger man till Gud att man inte är nöjd med det man har. Man vill bli som andra, man vill ha lönen som en annan har, man vill ha makten som en annan har, eller samma andliga gåva som andra. Allt detta går tillbaka till att man inte älskar Herren av hela sitt hjärta själ och förstånd. Samma är det med alla slags begär så som girighet och begär efter sin nästas ägodelar. Man säger till gud genom sina begär i hjärtat att man inte är nöjd med det han har gett oss i livet. Man känner begär och bryter mot kärleksbudet.

2. Man bryter mot budet "Du skall älska din nästa så som dig själv.
Jesus sade att den som ser på en kvinna och lustar efter henne har redan i sitt hjärta varit otrogen. Du ser om du är gift men i ditt hjärta lustar efter en annan så älskar inte du din fru av hela ditt hjärta. På samma sätt är det med alla begär. Paulus nämner illvilja (Rom 1:29). Man kan ett begär som vill någon illa utan att man ens gör något illa mot personen. Men bara illviljan visar i ens hjärta att man inte älskar den personen så som sig själv. Bibeln talar om girighet som en synd. Girighet är också ett begär eftersom man känner ett sug efter att ha mera..

Eftersom synd är brott mot Guds lag är även onda begär en synd.