Translate

fredag 31 januari 2014

Två synder i malaki bok.

Det största tecknet på att det är den helige ande som talar ä att han överbevisar om synd dom och rättfärdighet. Om man kan gå in i en kyrka eller lyssna på predikant idag och man inte hör något tal om synd, som eller rättfärdighet. Då skall man  inte lyssna på en sådan predikant för anden verkar inte genom dem.
Men anden verkade och talade genom Malaki och vi finner tal om synd. När vi läser Malaki bok så slås vi av vilka synder som förekom bland Israels präster och det är även relevant idag.

Det första som Malaki anklagar Israels präster för är deras felaktiga offer. Vi läser i Mal 1:7-9

"Detta säger HERREN Sebaot till er präster som föraktar mitt namn. Och ni frågar: "På vilket sätt har vi föraktat ditt namn?" 7 Jo, genom att ni på mitt altare offrar oren mat. Och ni frågar: "På vilket sätt har vi kränkt din renhet?" Genom att ni säger: "HERRENS bord betyder ingenting." 8 Om ni bär fram ett blint djur som offer, är inte det något ont? Om ni bär fram det som är lamt och sjukt, är inte det något ont? Kom med sådant till din ståthållare! Tror du han blir glad och tar nådigt emot dig? säger HERREN Sebaot.9 Men bönfall nu inför Gud att han må vara nådig mot oss. Genom er har detta skett. Kan han då bli vänligt sinnad mot er? säger HERREN Sebaot. " 
Dessa präster föraktade Guds namn. Och de undrade förstås på vilket ätt de föraktade Gud?
 Jo, de bar fram orena offer inför Gud. De offrade saker man inte skulle offra till honom och genom sina handlingar sade de att Guds bord är inte så viktigt. Vad de bar fram var djur som var sjuka (v.8) Medans lagen sade att man skulle bära fram det bästa av sin boskap. De offrade alltså på ett sätt som man inte fick och inte i enlighet med Guds modell.
I dag får vi se upp och måste taga varning när vi tillber Gud och ställa oss frågan. Tillber jag Gud på det sättet som Gud säger att man skall göra det på.
En del kanske protesterar och säger, men hallå detta är ju gamla testamentet. Bara en sådan attityd visar ju att man är precis som prästerna och man säger genom sin attityd att "Herrens bord betyder ingenting" (v.7).
Även i nya testamentet är det viktigt. Vi läser t.e.x. i 1 kor 11:29-31 att de som tog nattvarden på ett felaktigt sätt drog en dom över sig och en del blev sjuka, ja, till och med dog.
Därför är det otroligt viktigt hur vi tillber Gud och att vi gör det bibliskt och på hans sätt och inte på världens sätt.
Det andra vi kan se i Malaki : 2:11

"Juda har handlat svekfullt, och avskyvärda ting har bedrivits i Israel och i Jerusalem. Ty Juda har kränkt det HERREN håller heligt, det som han älskar, och de har gift sig med kvinnor som dyrkar främmande gudar. "

Enligt Mose lag fick man inte gifta sig med kvinnor av andra religioner.Detta hade Juda brutit mot och man hade tagit till sig kvinnor av andra religioner so tillbad andra Gudar.
Som kristna bör vi ta denna princip till oss och om vi inte är gifta skall vi inte söka make/man bland andra religioner utan bland våra egna. Detta är av orsaken att äktenskapet skall reflektera Kristus och församlingen och det blir svårt om man gifter sig med en hedning eller någon av en annan religion.
Så ofta hör man folk resonera ja men om jag gifter mig med honom eller henne så är det större risk den personen blir omvänd.  Men Gud sade till Malaki att det var en avskyvärd handling att göra så.
Så om du inte är gift och längtar efter en partner. Tänk på Guds ord till Malaki och Israel. Låt det sjunka djupt ner i ditt hjärta.