Translate

onsdag 4 december 2013

Några karaktärsdrag hos en sann apostel

 Det verkar som om Gud hade ställt oss apostlar sist, som vigda åt döden. Vi har blivit ett skådespel för världen, för både änglar och människor. 10 Vi är dårar för Kristi skull, ni är kloka i Kristus. Vi är svaga, ni är starka. Ni är aktade, vi är föraktade. 11 Ännu i denna stund är vi hungriga och törstiga. Vi går nakna, vi misshandlas och är hemlösa. 12 Vi sliter och arbetar med våra händer. När vi hånas, välsignar vi. När vi förföljs, härdar vi ut. 13 När folk talar illa om oss, talar vi väl om dem. Vi har blivit som världens avskum, som alla människors slödder, och så är det fortfarande. - 1 Kor 4:9-12
I denna text kan vi lära oss flera olika saker om aposteln. Vi ser i vers 9 att Paulus talar om apostlarna (plural) och inte bara om sig själv, utan om alla Apostlar som då levde.. Först säger han att det verkar som att Gud har placerat aposteln sist av alla i Guds rike. I våra ögon var Paulus den största men i Paulus och Gud ögon verkade de vara de minsta och dödsdömda.
De var vigda åt döden och på väg att dö som martyrer. De gick i spetsen för Guds arbete och som ledare för Guds arbete blev de kraftigt förföljda. Paulus konstanterar att de andra troende var aktade i världens ögon. Men apostlarna sågs som dårar och svaga.
I vers 11 säger Paulus att just nu är de hungriga och törstiga. De var alltså ofta utan mat och dryck (2 Kor 11:27). Att vara apostel var ingen dans på rosor utan Paulus fortsätter att säga att de går runt nakna och misshandlas och är hemlösa.
Apostlarna var alltså inga som bodde på femstjärniga hotell eller hade en lyxvilla utan de var hemlösa.
Slutligen säger han att de sågs som världens avskum och slödder.
Paulus hade det inte lätt inte och om någon i dag påstår sig vara en apostel så jämför det med vad Paulus säger om Apostlarna och se om det stämmer i deras liv eller ej.
Är de hemlösa?, Världen slödder?, Nakna?, Hungriga och törstiga? Misshandlas de?
Troligen finner du ingen sådana utan de flesta som kallar sig Apostlar i dag lever ofta i lyx och har fina kläder.