Translate

onsdag 27 november 2013

Kostnaden att vara en kristen - J.C Ryle

 Detta är taget i från J.C Ryles bok Holiness. Kapitel 5 som heter "The Cost"

1. Sann kristendom kostar dig din självrättfärdighet.  Han måste kasta bort all stolthet och höga tankar och högfärd om sin egen godhet. Han måste vara nöjd med att komma till himlen som en fattig syndare enbart av fri nåd, ägandes av all rättfärdighet och meriter av en annan. Han måste verkligen känna att han felat och gått vilse som ett förlorat får. Att han inte har gjort saker som han borde ha gjort, och att det finns ingen egen styrka i honom. Han måste vilja ge upp all förtröstan på sin egna moral, värdighet, bön, bibelläsning, kyrkobesök och mottagande av sakrament --och förtrösta på inget annat än Jesus Kristus.

2. Sann kristendom kostar dig dina synder. Han måste vara villig att ge upp varje vana och utövande som är fel i Guds ögon. Han måste vända sitt ansikte mot det och bråka med det, bryta upp med det, bekämpa det, korsfästa det och arbeta för att hålla det under kontroll, oavsett vad världen runtomkring honom tycker och tänker. Han behöver göra detta ärligt och hederligt. Det får inte finnas något hemligt stillestånd som han älskar utan han måste se alla sina synder som sin värsta fiende och hata ondskans väg. Oavsett liten eller stor, öppen eller hemlig så behöver han ta avstånd från alla sina synder. De kanske kämpar hårt mot honom varje dag, och ibland nästan griper taget om honom. Men han skall inte ge efter för dem. Han behöver fortsätta kriget mot sina synder. Det står skrivet " Kasta bort ifrån er alla de överträdelser" .. "Gör dig fri från dina synder", "Sluta att göra det som är ont. "  (Hes 18:31; Dan. 4:24; Jes 1:16).
 Det låter hårt. Jag håller med. Våra synder är ofta så kära för oss precis som våra egna barn! Vi älskar dem, kramar om dem, håller fast vid dem och glädjer oss i dem! Att skiljas från dem är lika svårt som att hugga av sin högra hand eller att plocka ut höger öga! Men det måste göras. Detta avsked måste ske
" Om än ondskan är söt i hans mun och han gömmer den under sin tunga,  om han än är rädd om den och ej vill förlora den utan förvarar den i sin mun, " (Job 20:12-13). Han måste bråka med synden, om han vill vara Guds vän. Kristus tar emot vilken syndare som helst. Men han tar inte emot dem som håller fast vid sina synder.

4. Slutligen sann kristendom kostar en man favör i världen. Han måste vara nöjd att folk tänker lågt om honom -- om han behagar Gud. Han måste inte se det som konstigt att folk hånar honom, gör narr av honom, förtalar, förföljer och även hatar honom. Han skall inte bli förvånad om han finner att hans åsikter och vanor är föraktade. Han måste vara beredd på att bli sedd som en idiot, entusiast och fanatiker -- och att hans ord tvistas och handlingar förvrängda. Han skall inte förvånas om folk kallas honom tokig. Mästaren säger : "Kom ihåg vad jag har sagt: tjänaren är inte förmer än sin herre. Har de förföljt mig, skall de också förfölja er." - (Joh 15:20)