Translate

fredag 1 november 2013

Kontrollera din vrede

"Grips ni av vrede, så synda inte.* Låt inte solen gå ner över er vrede" - Ef 4:26

Vi bedrövar Herren på tre sätt när vi är arga. Det första är att vi låter vrede gripa oss ofta utan någon orsak, eller för det minsta lilla. Det andra är att dra vreden över sina gränser och bära på okontrollerade överdrifter.
Det tredje är när vi riktar vrede som borde ha riktats mot oss själva och våra synder mot andra.
Paulus försöker beskriva en måttlig begränsad vrede mest lämpligen genom denna välkända text. "Bli arg men synda inte". Vi följer denna uppmaning om vi riktar vreden mot oss själva och våra synder och fel istället för mot andra. Om den riktas mot andra så skall vi inte bli arga på personen i sig utan på deras fel.
Inte skall vi heller bli arga över saker som görs mot oss, utan genom genom en iver för Guds ära. Slutligen skall vår vrede avta inom en rimlig tid utan att innehålla köttsligt våld.

Härefter säger Paulus, låt inte solen går ner över din vrede. Så människans sinne är starkt riktat att göra det som våra lustar vill göra och ibland ger man efter för synden. Det första botemedlet är att vara arg men inte synda, men eftersom människans köttsliga natur dras åt detta är det svårt, nästa steg är att inte låta vreden vara länge i våra sinnen eller tillåta den att blir för stark. Paulus säger "Låt inte solen gå ner över din vrede". Så om vi är arga låt oss bli lunga innan solnedgången.

-John Calvin

Om vi rannsakar orsaken till vår vrede så hittar vi ofta inget rätt i det. Än värre, låter vi vreden förstöra andra delar av vårat liv. Vem har inte låtit vrede över en småsak förstöra hela ens dag, en dag som borde vara full av Guds välsignelser? Vi behöver omvända oss från allt sådant.