Translate

tisdag 26 november 2013

Guds outgrundliga vägar

 Men när de kom till Nakons tröskplats, räckte Ussa ut handen mot Guds ark och grep tag i den, ty oxarna snavade. 7 Då upptändes HERRENS vrede mot Ussa, och Gud slog honom där för hans försyndelse. Och han dog där vid Guds ark. - 2 Sam 6:6-7
Vi har en berättelse här om en man som brinner av en iver för god och helig överlåtelse. Han försöker att ära Gud men straffas som en brottsling. Detta slår absolut mot våra känslor eftersom vi vet att huvudorsaken till att såra Gud är våra onda viljor. Och andra sidan, när vår längtan är att behaga honom och vi inte har någon illvilja inom oss, så borde ju inte Gud hålla det emot oss, speciellt när vi inte har viljan att gå fel eller gå utöver de regler han har gett oss.
Här är Ussa som går framför Herrens ark. Han ser att arken är i fara eftersom oxen snubblar och skakar till arken. Han sätter sin hand på arken för att rädda den. Men Gud dödar honom för att han rör vid arken. Var ivern över att skydda Guds ark från att dra skam över sig ett brott värt att straffas för? Om inte, varför straffades Ussa? Hur skall vi förstå Guds handlande här?
Låt oss bejaka oss själva lite närmare. Många människor som inte vågar öppet häda Gud klagar privat när Guds domar inte passar deras förståelser eller fantasier. Låt oss notera att skriften ofta varnar oss att Guds domar en djup avgrund. Detta borde få oss ytterst förvånade så att vi fruktar Herren och hans domar och finner gott i allt han gör, även när vi är förvirrade över det.
Låt oss ha en nykter attityd och vara totalt övertygade att inget kommer från Gud som inte är fullt rättvist och inte klandervärdigt. Om många av hans verk inte överensstämmer med våran aptit eller förstånd, låt oss förbli fängslade av honom, och veta att det är nödvändigt att Gud och hans vägar övergår vårt förstånd.

- John Calvin