Translate

fredag 22 november 2013

Guds förunderliga vägar - John Calvin
När David då frågade HERREN, svarade han: "Du skall inte dra dit upp. Gå runt dem bakifrån och kom över dem från det håll där bakaträden står. - 2 Sam 5:23Det fanns en orsak varför Gud sade till David att gå bakom sina fiender och inte attackera dem direkt. För vår tro måste bli prövad på olika sätt, och om David alltid hade slått sina fiender på samma sätt så hade han inte varit medveten om Guds hjälp. Det fanns en annan fördel i att veta att Gud kan slå sina fiender både framifrån i bakifrån. Han kunde straffa de på ett sätt nu och på ett annat senare och överraska dem. När ett sätt eller väg misslyckas har Gud mer än en miljon andra vägar i sin hand. Det är vad David fick lära sig.
På samma sätt kan vi observera hur Gud använder olika metoder i våra liv som vi inte förstår med våra sinnen, vi behöver ödmjuka oss och beundra hans visdom. När vi inte se Gud i våra liv och vi undrar varför han handlar som han gör, så behöver vi ge allt över till honom och acceptera det goda som han förklarar som sin vilja. Det är så Guds dårskap övervinner världens vishet (1 kor 1:25).
När vi inte förstår varför Gud gör något, visar vi arrogans i vår natur när vi sätter oss som domare över Gud och fördömer hans handlande. Människan har försökt alla  möjliga sorters trick att hitta väger som går emot Gud, men de hamnar bara i oordning. Hursom helst så är poängen : Gud tar han om sitt folk på ett förunderligt sätt  så att vi inte kan förstå varför han använder olika vägar. När Guds vägar ser dåraktiga ut för oss, låt oss lära oss att ta emot dem med en djup vördnad och nykterhet över vad vi vet kommer från honom.

Källa : 365 days with Calvin, 21 November