Translate

söndag 20 oktober 2013

Avfall är förutsagt

Låt ingen bedra er på något sätt. Ty först måste avfallet komma och laglöshetens människa, fördärvets son, öppet träda fram - 2 thess 2:3

Så att Thessalonikierna inte skall förvänta sig en snabbt dag av återlösning säger Paulus till dem att det skall komma ett förfall av kyrkan, och säger att kyrkan måste strida en lång tid innan den slutliga segern kommer.

Vi har här ett intressant stycke som är värt att observera noggrant. En stor förförelse och frestelse kommer att skaka även de mest bekräftade kristna och få dem att tappa fotfästet och se hur kyrkan som en gång byggts upp, plötsligt börja falla samman och falla in i ruiner. Paulus talar inte enbart till Thessalonikerna utan till alla heliga i förtid, så att när kyrkan skingras och faller kan de troende veta att det är inget nytt sker utan det är redan förutsagt.

Paulus säger att Kristi dag kommer inte förens världen har kommit in i kyrkan och antikrists styre har fått fotfäste i kyrkan. Han använder termen falla bort eller avfall och menar ett trolöst avfall i från Gud, inte bara några få personer, utan den största delen av personer. För när avfall nämns utan att nämna något annat, så kan det inte syfta på några få.

Ingen kan vara en avfälling eller falla bort om han en gång inte har haft en form av bekännelse till Kristus och evangelium. Paulus förutsäger därför en generell revolt i den synliga kyrkan. Han säger "Kyrkan måste reduceras till en gräslig och förskräcklig ruin, innan dess fulla återupprättelse åstadkoms.

- John Calvin, från 365 days with Calvin, 17e september