Translate

söndag 20 oktober 2013

Att förgås under människobud

"Det skall du inte röra, det skall du inte smaka, det skall du inte ta på". 22 Och detta gäller sådant som är bestämt att användas och förbrukas, efter människors bud och läror.  - Kol 2:21-22
Paulus tillrättavisar här folk som har böjt sig under människobud. Paulus varnar oss för att människobud är sådant som binder upp oss och tar bort friheten vi har i Kristus. Det handlar om saker som Gud har skapat för att användas och förbrukas som vissa förbjöd och sade "Det skall du inte äta, Det skall du inte ta på, det skall du inte smaka".

Paulus syftade på den tiden på de judiska lärarna som sade till folk att ni inte får äta viss mat, inte röra vid vissa saker och inte smaka andra saker. De lärde ut de cermoniella lagarna och menade att de fortfarande gällde.
Paulus går emot allt detta i vers 16 och menar att låt ingen döma dig för vad du äter eller dricker. Allt var bara en skugga på Kristus.

Sann andlighet ligger inte vad vi äter eller dricker som dessa judiska lärarna påstod. De till och med späkte sin kropp och menade att det var en gudstjänst inför Gud att äta rätt saker.

" Detta uppfattas visserligen som 'vishet', med sin självvalda gudstjänst, sin 'ödmjukhet' och sin späkning av kroppen, men det har inget värde utan är bara till för att tillfredsställa det köttsliga sinnet." - vers 23

Men Paulus säger i vers 23 att allt detta har inget värde alls.

I dag finns det folk som håller på precis likadant. De säger "Det skall du inte äta, Det skall du inte röra och det skall du inte smaka eller det skall du inte dricka".

De är precis som dessa judaitiska lärarna som med sina yttre gudstjänster dyrkade Gud förgäves med sina lagar och regler.

Dessa människobud är livsfarliga för de håller människor borta från frälsningen och evangelium. Vi måste se upp för allt sådant.