Translate

tisdag 15 oktober 2013

Älska inte denna världen

 Älska inte världen, inte heller det som är i världen. Om någon älskar världen, finns inte Faderns kärlek i honom. 16 Ty allt som finns i världen, köttets begär och ögonens begär och högmod över livets goda, det kommer inte från Fadern utan från världen.
Jag har funderat på dessa versar och vad de betyder. De är ju inte så tydliga och ofta tänker man lagiskt här och tolkar dem helt fel. Så här brukade jag tolkade dessa versar tidigare :Allt vi ser i världen skall vi inte älska d.v.s. om folk har långt hår skall vi inte ha det om folk har svarta kläder skall vi ha vita om folk lyssnar på technomusik skall vi inte göra det dricker folk en öl till maten skall vi dricka vatten.
Men det blir lite konstigt för allt detta är ju Guds skapelse.
Men är det vad versarna säger? Det tror jag inte.
Världen syftar på synden som finns i världen. Så vad Johannes säger är älska inte synden!
Tre exempel på synd ges senare fast egentligen när man kollar på dem som täcker de allt som har med synd att göra.

Han börjar med att nämna "Köttets begär". I Galaterbrevet 5:19-21. Finns en lista på vad köttets begär är för något. " Köttets gärningar är uppenbara: de är otukt, orenhet, lösaktighet, 20 avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror, 21 illvilja, fylleri, utsvävningar"
För att förenkla det hela så har allt detta att göra med att inte älska sin nästa så som sig själv eller Herren vår Gud så som oss själva.

Det andra han nämner är "ögonens begär". Med det syftar han troligtvis på saker du ser med dina ögon och de synder som föds genom det. I bibeln finns två synder som kommer genom ögonens begär.
Det tionde budordet "Du skall inte ha begär efter något som tillhör din nästa".
Så om vi ser en iphone eller något som tillhör en annan och vi känner begär efter den. Då syndar vi och bryter mot det tionde budordet.
Den andra grejen är äktenskapsbrott. Jesus sade att den som tittar på en människa med sexuellt begär i sitt hjärta har redan begått äktenskapsbrott med henne/honom.

Det sista han nämner är "Högmod över livets goda".
Även detta syftar på synder saker som gör folk högmodiga så som ära och berömmelse, positioner, välgång i livet och en fin karriär. Allt sådant kan föda högmod och det skall man inte älska.

När vi tittar på dessa versar så äger de förenklat "Älska inte synden".