Translate

lördag 28 september 2013

Några gatupredikanter berättar

Gatupredikanter är inte vanligt i vår tid men de finns och har alltid funnits Både George Whitefield och John Welsey var gatupredikanter, Jesus, Petrus, Timoteus och Paulus var det också. Även många av de gamla profeterna så som Jeremia var också gatupredikanter. Genom skriften verkar det finnas två sätt att sprida evangelium och sitt budskap på. Det första är att gå in i templet, eller synagogan vilket Paulus ofta gjorde. Väl där inne försökte Paulus övertyga de om det som hör till Guds rike (Apg 19:8). Det andra sättet är ren gatupredikan där man går till ett torg eller en vägkant eller whatever och sprider sitt budskap.
Detta ser vi ofta genom skriften och ofta talas det om att man ropade eller talade med hög röst.
Bara tanken vid att Jesus stod och ropade (Joh 7:37) gör att många får hicka.
Gatupredikan är absolut bibliskt och de största väckelepredikningarna genom tiden från apostlagärningarna kapitel 2 och 10 är bägge utomhus. Jesu mest kända predikan var predikad på ett berg (Matt 5-7).
Listan kan göras lång och vi kan gå igenom gamla testamentets profeter som de flesta var friluftspredikanter.

Bara den senaste veckan har jag läst två rapporter ifrån två gatupredikanter.
Den första är Josh Williamsson som bor i Skottland någonstans där han är pastor i en reformert baptistkyrka. Han blev först arresterad av Polisen för någon hade ringt in och klagat. Han blev några dagar senare satt i arrest för precis samma sak.
Han berättar själv om det här : http://www.joshwilliamson.org/home/87-jailed-for-preaching-jesus-in-scotland.html. vilket även blev nationella nyheter : http://www.thecourier.co.uk/news/local/perth-kinross/perth-preacher-may-face-charges-1.133762
På hans blogg finner du även inspelade predikningar från gatan om du är intresserad av innehållet i vad som sägs.

Den andra heter Daniel Lundgren som berättar om hur någon slog honom och folk reagerar på hans predikningar du kan läsa om det här : http://job25-masken.blogspot.se/2013/09/hur-det-kanns-gatupredikan.html