Translate

måndag 19 augusti 2013

Saliga är de fattiga i anden

"Saliga är de som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket. (Matt 5:3)

Jesus börjar nu att undervisa om vägen till frälsning och himmelriket. Han börjar nu lära ut flera principer om människans frälsning. Den första han listar är ”saliga är de som är fattiga i anden”.
Att vara fattig i anden innebär att man ser sitt behov av en frälsare. Det innebär att hjärtat är krossat.

Av detta kan vi lära oss flera saker.

Det första vi kan lära oss är att vara fattig i anden är nödvändigt för frälsningen.

Offer som Gud vill ha är en förkrossad ande,ett förkrossat och bedrövat hjärta föraktar du inte, Gud. ” (Ps 51:19) Om inte hjärtat är fattigt och krossat kan man inte bli frälst för då är hjärtat hårt och kommer inte se sitt behov av en frälsare. Saliga är alltså de som har ett fattigt hjärta och utbrister ”Vem skall frälsa mig?” Detta tillstånd i en människans hjärta kan bara Gud åstadkomma (Apg 2:37). Ingen människa kan skapa ett fattigt hjärta på egen hand genom några gärningar.
Detta verka åstadkommer Gud genom ordets förkunnelse när han vill frälsa en människa från dess synder. Har du blivit fattig i anden och sett ditt behov av att bli mättad?
Har du en fattig ande eller är ditt hjärta hårt och ser inte behovet av en frälsare?

Det andra vi kan lära oss är att himmelriket tillhör de andligt fattiga.

Gud inte bara gör en människa fattig i anden och får dem att inse vilket behov de har för en frälsare utan han även fyller deras behov och ger den fattige vad han längtar efter, frälsning från hans synder. Därför tillhör himmelriket de fattiga i anden för Jesus är himmelrikets konung och tar emot var och en som har en fattig ande. Saliga är dessa människor! Dem tillhör himmelriket!