Translate

tisdag 14 maj 2013

Pionjärsmission med under och tecken

Jag har under de senaste dagarna träffat och pratat lite med en pionjärsmissonär som varit ute på fältet.
Ställerna han har varit i har varit bland folkgrupper som är totalt onådda. Folkgrupper och stammar där man fortfarande använder spjut som vapen och där man aldrig någonsin läst en bibel eller ens har de på sitt språk.
Denna man har varit bland dessa folkgrupper och bara i en folkgrupp som han arbetat med finns det idag 200 församlingar bland 35.000 av det stamfolket.
Varje församling hade alltså minst 25 vuxna döpta människor.Utöver detta fanns många smågrupper som ännu inte hade 25 medlemmar men dessa är inte medräknade bland dessa 200 församlingar.
Så av 35000 så finns idag minst 5000 kristna det är alltså minst 14% av folkgruppen som blivit omvända på bara några få år .
Dessa var rena hedningar som tillbett onda andar och andra gudar och offrat djur till dem.
Han berättade om hur de stötte på många demonbesatta.
Vi passade på att fråga hur de blev befriade. Han berättade då hur de ofta blev befriade i samband med att de blev frälsta. De var inga spektakel eller exorcism i någon form utan de onda andarna helt enkelt bara lämna folk när de blev frälsta.
Jag ställde en fråga hur det var med helande under där.
Han svarade mig med att de skedde men alltid i samband med att evangelium förkunnades.
Många gånger mitt under predikan blev folk botade från sjukdomarna och ibland genom att man lade händerna på dem. Men så fort kyrkorna var etablerade i byarna så avtog det kraftigt och blev väldigt sällsynt. Han passade på att påpeka att det var riktiga helanden och inte sådant som man ser på Benny hinn crusades.

Det fanns även ett tillfälle där folk började förkunna att man skulle lägga händerna på folk så att de trillar i backen. Men missionären sade till kyrkan om detta är bibliskt?
Församlingen studerade då Guds ord och såg att det inte var det och förkastade det hela.

Så allt detta som jag fick höra var alltså helt i enlighet med den synen jag har på detta och som jag har presenterat på denna bloggen i andra artiklar. Alltså när man förkunnar evangelium på pionjärställen så ser vi Gud bekräfta sitt ord med under och tecken på ett sätt som man aldrig eller väldigt sällan ser i Sverige idag eftersom evangelium och församlingen redan är etablerad i detta landet.