Translate

lördag 6 april 2013

Den baptistiska väckelsen i Sverige på 1800 talet del 1 - Anders Bogrens Kallelse

Jag läste en dag en artikel om en viss baptist predikant vid namn Anders Bogren. Jag blev nyfiken på detta och köpte boken om honom på ett antikvariat för 35 kronor.

Väckelsen som drog fram i Sverige i mitten och slutet på 1800-talet skedde genom enkla människor ofta väldigt fattiga. Landet var djupt i fattigdom och mycket superi förekom. Genom den väckelsen som drog fram i Sverige på artonhundratalet förändrades byar och mängder av kyrkor byggdes. Många blev frälsta från syndens gissel. Allt detta skedde under stark förföljelse. Man blev kastad i fängelse. Man gav dem böter. Man tog deras arvsrätt. Man blev hotad med att kastas ut ur landet.
En av dessa predikanter var Anders Bogren. Han bodde i en liten by där Gud redan hade börjat sända väckelse genom prästen Erik Jakob Ekman. Anders Bogren var en av dessa som drabbades av syndanöd och blev omvänd.
En dag när Bogren stod och högg ved så hörde han en röst bakom honom säga "Gå ut och predika".
Bogren vände sig om men såg inget. Rösten kom tillbaka igen men åter igen såg Bogren inget.
Bogren tänkte att detta är ju inte bibeln och yttre röster skall man vara försiktig med så han tänkte inte mer på det. Men rösten kom tillbaka och denna kallelse från Gud släppte honom inte. Hur mycket han än försökte fly så gick det inte. Bogren packade sin väska med en bibeln, Luthers katekes och Luthers en huspostilla. Bogren såg mycket upp till Luther och sin präst E.J Ekman.
Vad förkunnade då denna Ekman när väckelsen  drog fram över byn?
Han förkunnade väldigt lugnt och stillsamt utan att visa några känslor. Han förkunnade om synd och nåd om förtappelse och frälsning och Guds stora nåd.
Han gjorde inga gester och försökte inte manipulera folks känslor ändå var hans lunga ord väldigt kraftfulla och folk beskriv de som en hammare som slog ned i människor själar.
Flera började gråta under predikningarna och många hamnade under syndanöd. Detta var vad Bogren kom i från och som han hade med sig ut när han packade sin väska. Bogren kom senare att kallas "Baptismens störts själavinnare"

Fortsättning följer...