Translate

onsdag 10 april 2013

Baptistväckelsen del 4 - Anders Bogrens karaktär och teologi

Vi skall avsluta denna serie med att ta upp om hurdan Anders var. Och vad hans teologi var.

Anders var en märklig man som inte var som alla andra pastorer och predikanter.
Han var uppvuxen i ett fattigt hem och åt ibland bara ett mål mat om dagen. Han var en kolsportör en sann sådan. Vart han än gick hade han med sig kristen literatur och traktater.

Han bar en trasig svart rock som såg sliten ut och den bar han hela sitt liv. De baptistiska pastorerna hade någon form av dresscode eller människobud som bibeln aldrig talar om som man ville få Anders att bära.
Anders bar någon gång detta men var väldigt obekväm med det och det blev bara en gång och sedan tillbaka till sin enkla stil. En gång så ville man visa sin uppskattning till honom en fin kostym till honom.
Anders var då helt plötsligt försvunnen och man undrade vart ha tog vägen?
Man sökte efter honom och slutligen fann man honom i ett hörn på sina knän under tårar där han bad till Gud om att inte bli högmodig på grund av all uppmärksamhet.

Vid ett annat tillfälle så ville man visa sin uppskattning genom att ge honom en fast lön.
En man sade till Anders "Nu kan du äntligen sätta in lite besparingar på banken"
Men Anders sade att det finns ingen "bank" bara en himmelsk bank och dit skall man investera och in på denna jordens bank.

Han var en man uppfylld av anden i enlighet med efesierbrevet där det står att man skall uppfyllas av anden genom ständig bön och andliga hymner.
Bogren levde så, det sägs att han bad hela tiden eller sjöng hymner i bland hela nätter.
Studerade han inte biblen eller läste kristen literatur så var det bön och hymner som gällde.
Han skrev en del egna hymner.

Teologiskt var han djupt influerad av Martin Luther och Charles Spurgeon.
I sitt resebagage hade han två böcker av Martin Luther och på senare dagar hade han även fulla volymer med Spurgeon predikningar och en del av hans böcker också.
Hela svenska baptistsamfundet på den tiden var djupt präglade av reformert (Kalvinsk) teologi vilket man ser i trosbekännelsen i från år 1861 som Anders Wiberg skrev.
Anders Bogren verkade inte vara något undantag utan med den typen av böcker han läste så bekräftar det vad baptistsamfundet på den tiden stod teologiskt.
Samtidigt så brydde sig inte Bogren om trosbekännelser och predikoutkast utan bibeln var hans bekännelse och bibeln var hans utkast. Men det finns ingenting som skulle tyda på att han inte var reformert för hela Sverige under den tiden var antingen reformerta eller lutheraner. Arminianismen kom väl först till Sverige genom metodismen vilket var senare om jag inte har helt fel?