Translate

lördag 16 mars 2013

J.C Ryle - Shall We Know One Another?

Om du har följt min blogg så har du nog märkt att den är väldigt influerad av puritanerna.
Puritanerna var en grupp i England som ansåg att den statliga kyrkan hade blivit korrumperad och skrev otroligt mycket böcker.
Det fanns puritaner som jobbade heltid inom engelska regeringen samtidigt som man producerade tusentals med sidor om vad det innebär att vara en kristen. Puritanernas skrifter handlade oftast en enda sak ofta Evangelium!. John Owen skrev böcker om hur man övervinner synd och frestelser i sitt liv en volym med hundratals sidor.
Det verkade som att dessa män ägnade all sin tid åt att skriva, predika, studera bibeln och be. Puritanerna i sin tur var influerade av John Calvins skrifter och reformationens arv. Många män efter det har blivit uppbyggda av deras skrifter i modern tid har vi Paul Washer som är väldigt puritansk i sin förkunnelse. på 1800 talet fanns en man som hette J.C Ryle som skrev utläggningar av Matteus, Markus, Lukas och Johannes evangelierna som har blivit väldigt populära och sålda i mängder. Han har skrivit en av mina absolut favorit böcker som heter Holiness. Han har skrivit böckera "A call to prayer" och "Churches Beware" Om du har läst denna mans skrifter så har du märkt att det andas en enda sak och det är GUD och hans frälsning. Det är svårt idag att hitta folk som är så Guds och  frälsnings fokuserade som puritanerna var. För puritanerna var människan en fallen syndare och det fanns puritaner som skrev hundratals sidor med bibel citat om hur fallen människan är och i vilket behov av frälsning hon är. J.C Ryle skiljde sig inte på denna punkten utan hans utläggande av de fyra evangelierna andas detta budskap om våran syndfullhet och Jesus som vår frälsare!.

Förra veckan fick jag en bok av J.C Ryle. När jag såg omslaget kunde jag först inte tro att detta var den riktige J.C Ryle, för det stod John Charles Ryle som författare och omslaget var väldigt trist och titeln inte alls så speciellt J.C Ryle stil eller tilltalande. Men när jag läste första sidan så andas det hela skriften och GUD. 
Denna bok innehåller flera olika ämnen. Det första kapitlet handlar om himlen, det andra om Jorden.
I kapitlet om Jorden så talar han om att hela skapelsen vittnar att det finns en Gud och om att människans synd har förstört den. Men Gud råder suveränt över den och kommer en dag tillbaka och ställer allt tillrätta igen. Det finns kapitel där som är ord till Kvinnor och det finns kapitel som handlar om lärdomar och visdom.
Det finns mycket visdom att hämta i från denna boken. Boken har 64 sidor vilket kan tyckas lite men när det gäller puritanerna så är det ofta mycket text på få sidor och mycket innehåll i varje kapitel.
Du kan beställa boken Här.
Slutligen ett citat från kapitlet som heter "Be Content"
"Let me tell you why there is so little contentment in the world. The simple answer is because there is so little grace and true religion. Few know their own sin; few feel their desert; and so few are content with such things they have. Humility, self-knowledge,  clear sight of our utter vileness and corruption, these are the true roots of contentment."