Translate

söndag 30 september 2012

Guds storhet och människans litenhet

När man läser gamla väckelseförkunnarna så slåss man av Guds storhet.
En av mina absoluta favorit sermons som jag har hört är GOD GLORIFIED IN MAN'S DEPENDENCE av Jonathan Edwards.
Varför är den så bra då. Jo för han utgår i från versarna " för att ingen människa skall berömma sig inför Gud. Honom har ni att tacka för att ni är i Kristus Jesus, som Gud för oss har gjort till vishet, rättfärdighet, helgelse och återlösning,  för att det skall ske som står skrivet: Den som berömmer sig skall berömma sig av Herren." - 1 kor 1:29-31

Allt vi har kommer i från Gud. Vi kan inget göra utan honom och endast honom har vi att tacka för frälsningen och ens för att vi andas. Ja till och med all godhet kommer i från Gud.
Utan Gud finns det absolut ingen godhet i oss.
Vi är alltså helt beroende av gud i allt vi gör.
Skulle Gud dra sig undan i från oss och ta bort sin hand skulle vi falla in i ett värre miserabelt tillstånd en någonsin.
På många bloggar på internet i dag så klagar man över avfallet inom svenska kristendom.
Ja, så är det nog men tyvärr snackar man inte om Gud och hans storhet utan istället bråkar man med andra och fokuserar på vedermödar och uppryckande och antikrist men än Gud.
Sällan hittar man något som har något uppbyggligt innehåll.
Vi behöver gå tillbaka till vårt gamla väckelsearv och tillbaka till skriften och förkunna Guds storhet och människans litenhet igen.
Vi lever i en tid då man upphöjer människan till skyarna och tar ned Gud i från tronen.
Paulus sade att "varje mun skall tystas" i romarbrevet.
Det kommer alltså en dag då varje mun skall tystas.
Vi har absolut inget utan Gud. Vi kan inte ens klara vårt jobb eller våra studier utan Gud.
Och går det bra i studierna eller på jobbet så kan vi inte ta åt oss äran för drar Gud bort sin godhet
så hade all vår intellegens försvunnit mil bort från oss och vi hade blivit de mest miserabla och usla eleverna eller arbetarna någonsin.

Nej låt oss gå tillbaka till skriften, låt den ödmjuka och krossa oss i tusen bitar.
Låt den visa vårt samma tillstånd. Bort i från teorier om uppryckande och vedermöda och alla möjliga flirterier med katolska kyrkan osv. Låt oss gå tillbaka till Guds storhet.
 Vi har tappat evangelium och vi har tappat Guds storhet i dagens kyrkor.

"It is necessary in order to saving faith, that man should be emptied of himself, be sensible that he is "wretched, and miserable, and poor, and blind, and naked" Humility is a great ingredient of true faith: he that truely receives redemption, receives it as a little child, (Mark 10:15). "Whosoever shall not receive the kingdom of heaven as a little child, he shall not enter therein" - Jonathan Edwards