Translate

lördag 25 augusti 2012

Att skaffa ett bra hembibliotek

Man kan ju undra vad som är bra med att ha massor av böcker ståendes i bokhyllan.
Jesus uppmanade ju att inte samla skatter på den här jorden utan sätta in sina pengar på himlens bank i stället genom att ge bort mycket.

Jag tror man kan göra bägge. Böcker idag är billiga och man kan för små summor få tag på bra böcker.
Detta med motivet att uppbygga sig själv och även ha i framtiden för sina barn och barnbarn.
Ords 13:22 säger "Den gode lämnar arv åt barnbarn" Jag tror ju inte denna vers syftar på att ha stora hus och många hus och femton bilar som man skall ge i arv utan det handlar om andligt arv. Att den vise lämnar ett andligt arv till sina barn och barnbarn. Därför tror jag det är viktigt att ha ett litet minibibliotek där hemma med bra andlig literatur som man har valt ut och kan ge i arv åt sina barn och barnbarn. Man kan läsa igenom och bränna upp eller göra sig av med det som är dåligt och behålla det som är värt att ge i arv.
Charles Spurgeon hade 12.000 böcker i sin bokhylla och mycket var arv av sina farföräldrar.
Han läste säkert inte alla 12.000 böcker men det fanns ett stort arv av andlig mat i gammal puritansk anda. Så att vilken bok han än tog i från bokhyllan så var det nyttig mat för hans själ.
Spurgeon rekommenderade att man läser olika typer av böcker. Först och främst sin bibel förstås. Sedan även biografier, predikningar av äldre män som levt i tidigare generationer, teologi, bibelkommentarer osv.
Jag tycker www.graceonlinelibrary.org/ rekommenderar mycket bra böcker inom alla olika områden.
Det är en guldgruva att gräva i. Själv föredrar jag böcker på svenska eftersom man vet inte i framtiden hur ens barn och barnbarn reagerar på engelsk literatur och dels för att en del böcker med de gamla puritanerna så som Jonathan Edwards och John Owen är väldigt svårlästa, så om man får tag på svenska böcker som är bra så skall man vara glad. Har själv köpt en del i från gospelcenter.se (Som just nu har 10.000 böcker i sitt antikvariat) och bokborsen.se det finns även http://www.eldsflamman.com/ (Har aldrig köpt därifrån men hittade ett par intressanta namn) sedan finns det ju second hand butiker man kan se om man har "tur" med. Har hittat några fynd på second hand det senaste året faktiskt.
För 5-40 kronor kan man hitta mycket bra andlig mat med förkunnare som Charles Spurgeon, A.W Tozer, Martyn Lloyd-Jones, R.C Sproul, Frank Mangs m.m och allt detta på vårat egna språk svenska.