Translate

fredag 27 april 2012

Skrattväckelser kyrkohistoriskt?

Tidningen Dagen skrev idag en artikel om skrattväckelser och menar att detta förekom genom kyrkohistorien..

Frågan är då är detta sant?

Jag har studerat speciellt metodistväckelsen en del och kan försöka bemöta dessa argument.

Förkom det skrattväckelser?
Visst förekom det lite märkliga manifestationer men det var på grund av att folk hade syndanöd eller glädje över att man funnit frid efter en tid av syndanöd.
Samtidigt som det förekom demoniska saker parallellt.
I dagens kyrkor är det knappast på grund av syndanöd eller på grund av att man blivit kraftigt överbevisad av synd.

När jag var på Rodney Howard Browne Möte för några år sedan i Åbo, Finland var det knappast väckelseförkunnelse man hörde utan det var flera timmars kollekt tal och sedan något svammel om den helige anden.
Vi ställde alla upp oss på golvet på en rad och han lade händerna på oss. Själv dunstade jag i golvet och började skratta helt okontrolerat trots att bibeln säger att självkontroll är en av andens frukter.
Jag skrattade hela kvällen men efteråt var jag tom igen och mådde dåligt.

På väckelsetiderna förekom absolut manifestationer.
Faktum är att det förekom under metodistväckelsen.
John Wesley var lite skeptisk till detta och frågade Jonathan Edwards i USA om råd.
Edwards hade själv fått kritik för att det förekom manifestationer som inte var bibliska men han menade de kan mycket väl komma i från Gud även om de inte är bibliska bara de bär god frukt.
Några år senare ändrade dock Edwards syn och skrev en bok som heter "religious affections" (En bok som jag har läst och som är otroligt bra) där han skriver att dessa tecken är absolut inga tecken på ett Guds verk. Han ändrar alltså helt syn i frågan efter många års väckelse och efter att ha studerat vilken frukt som kom genom dessa manifestationer.

John Wesley dock accepterade dessa manifestationer men hade synen att det var demoner som for ut och Guds ande som kom in. Han höll alltså INTE synen att sådana manifestationer hade något med andefyllda kristna att göra. Utan var det hysteriskt skratt såg han det som demoniskt.

Detta fenomen är absolut inte biblisk och har inget med sann väckelse att göra.
En väckelse är när mängder av människor får syndanöd och slås av skräck för dom och helvete så att de brister ut med höga rop, Fräls mig, Gud!

Mer finns att läsa i detta ämne om manifestationer på solascriptura

Vad är evangelium ?